Ros - nypon

Det är ett hårt och stickigt arbete att plocka stora mängder nypon, särskilt om man ska rensa alla efteråt. Men det lönar sig verkligen. Det vanligaste är att göra soppa eller marmelad direkt på de färska och rensade nyponen. En liten genväg är att strunta i rensningen genom att torka dem hela på låg temperatur i ugnen (kom ihåg att ha luckan på glänt!). Sedan finns två sätt att bli av med kärnorna:
1) Inte alls: här krävs en kraftig mixer eller en mjölkvarn http://www.kvarnspecialisten.se/ av lite större kaliber för att mala ner nötterna. Resultatet blir ett egentillverkat helnyponpulver som annars hade haft ett ganska högt kilopris i hälsokostbutiker.
2) Passera: koka de torkade nyponen tills de mjuknat ordentligt. Mixa sedan allting med vanlig stavmixer. Den kommer inte klara att pulvrisera kärnorna men den gör att du kan passera massan genom en sil och på så sätt få bort dem.
Förslag att göra med nyponen; blanda i dem i degen/ smeten när du bakar, nyponpulver är supernyttigt, nyponsoppa, nyponketchup.....
Ingredienser
- 1 dl nyponpuré
- 1 dl osötat äppelmos
Gör så här:
Blanda 1 dl nyponpuré med 1 dl osötat äppelmos. Bre ut massan i ett tunt skikt på bakplåtspapper och ställ i mitten av ugnen. Torka på max 50 grader under 5-8 timmar med ugnsluckan på glänt. Var noga med att passa - annars kan resultatet bli för torrt och liknar då mer chips (vilket ju i och för sig också är gott). När massan torkat till en seg bit “fruktläder” kan du lossa den från pappret och rulla ihop den. Klipp rullen i tunna remmar.
Innehållsämnen
Nypon är en av de mest C-vitaminrika växter som finns. Nypon innehåller även höga halter av antioxidanterna flavonoider och betakaroten, samt omega-fettsyror.
