Grönkål

 
Grönkål är högaktuellt så här i juletider. Grönkålen är full av järn, a- och c. vitamin, lutein, härliga fibrer...Traditionellt har det funnits långkål eller grönkål på julborden i Halland och Skåne sedan länge tillbaka. Nu gör den näringsrika och köldtåliga kålen comeback. Grönkålschips har blivit poppis, man kan stuva den, göra soppa, till paj, pesto eller varför inte bara ha den som stomme i en härlig sallad. Ska man fortsätta med jultemat, som brukar vara i grönt och rött, kan man göra en sallad och ha i röda äpplen,granatäpple, lite fetaost och nötter. Toppa med vilka nötter som helst eller pumpakärnor, solroskärnor. Salladen får en nötigare karaktär, du får i dig bra fett och protein. Toppa eventuellt med lite olivolija, citron, flingsalt och lite goda örtkryddor. Färgstarkt, nyttigt, gott och det bryter av de så vanliga salta feta maträtterna vid julbordet.
 
 
Allmänt, Recept | |
Upp