Kirskål äntligen dags!

Äntligen börjar våren ta lite fart och med den kommer ogräset!!! Först ut att bli plockat är kirskålen. Just nu är de späda och fina. Jag bestämde mig för att testa paj och pesto. Enkelt och supergott.
Liten paj för 2 pers;
Pajdeg
1 dl mjöl
0,5 dl fiberhavregryn
35 gr fast fett (smör, margarin, kokosolja)
1,25 dl vätska (vatten, fil, kesella, kvarg,sojamjölk...)
Förgrädda 10 min/ 200 grader
Fyllning
2-3 dl kirskål
2-3 dl blandad sallad/nässlor/spenat
1/4 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja till att steka med / 1 msk smör
kryddor, salt, peppar, chilli,franska örter..... vad som passar
Fräs ihop lite lätt i en stekpanna
lägg detta i pajskalet
ost, getost, parmesan, västerbotten... en med stark karaktär. Riv över ca 1 dl
blanda 2ägg och 2dl mjölk/ havre/fil/kesella/kvarg eller sojamjölk
krydda med peppar och ev. lite salt
häll över i pajformen
toppa med några klickar krossad tomat/ tomatskivor/ halverade körsbärstomater.
I ugnen ca 15 minuter. Tills att äggstanningen stelnat och pajen fått lite färg.
 
 
 Pesto superenkelt och gott!!!
5 dl kirskål ( alt blanda med lite plocksallad/nässlor/ spenat)
0,5 dl solroskärnor ( pinjenötter)
1 vitlöksklyfta
5 oliver urkärnade
1 dl riven parmesanost
basilika, färska blad (gräslök, färsk oregano,timjan...)
0,5 - 1dl olja (oliv, raps...)
blanda allt i matberedare tills det blivit en jämn fin konsistens.
eventuellt smaksätt med lite salt
Allmänt, Recept | |
Upp